Specialist in tricot stoffen! | Fournituren | 100% kwaliteit | Snelle levering | Oeko - Tex| GOTS

Gastblog Made by Liesl

Image

Haar verhaal!

Met deze prachtige stof van Leuketricotstofjes in mijn handen gaan er een boel projecten door mijn hoofd. Waar zal ik voor gaan? Een blazer, jurk, vest, bomberjack, rok, jumpsuit of toch…..een jurk. Zoveel keus!

De stof

Eerst nog wat onderzoek naar de stof. De stof stretcht zowel in de breedte als de lengte. Het heeft voldoende body, ofwel is dik genoeg om eventuele oneffenheden te verbloemen. Heerlijk! De stof behoud goed zijn vorm. Om eventuele krimp er vooraf uit te krijgen heb ik de stof voor gebruik op 30 graden gewassen, met een kleurendoekje. Misschien was een nachtje weken in water met azijn geen overbodige luxe geweest. De geometrische print van de stof is gedrukt en de stof zelf heeft een witte basis.

Tips: Gebruik een nieuwe, liefst jersey, naald. Wanneer de naald kleine braampjes heeft, heb je kans dat het kleine haaltjes in de stof maakt en die ga je zien vanwege de witte basis. En zorg dat je de stof niet te ver stretcht, dan wordt op die plek de print namelijk iets lichter van kleur.

Tweedelige jurk

De jurk bestaat uit twee delen. Ik hou ervan als mijn kleding op verschillende manieren te dragen is. De rok draag ik met een simpel wit t-shirt, de top met jeans beide voor een meer casual look. En wanneer het wat chiquer mag draag ik de volledige jurk.

   

De rok

De rok heeft een extra overslag met een twist voor en een blinde ritssluiting en split achter. Het patroon komt uit Knipmode (rok 22, feb 2016).

Het was een leuke uitdaging om de print achter zo goed mogelijk door te laten lopen. Hiervoor knipte ik eerst het ene achterpand uit, vervolgens heb ik deze op de stof gelegd zodat de print weer als het ware doorloopt. Daarna het ik het patroondeel met de andere zijde boven (niet vergeten anders het je twee dezelfde panden) erop gelegd en uitgeknipt.

In deze print is smokkelen mogelijk, gelukkig. Het valt niet erg op als het er een beetje naast zit. Bij het inzetten van de rits heb ik na het bevestigen van één zijde met spelden aangegeven waar een bepaalde bloem of blad ophield of begon. Met stretch stof kan je altijd nog een klein beetje schuiven om het zo goed mogelijk aan te sluiten. Maar kijk uit dat je de stof niet uitrekt. Zelf verstevig ik de stof altijd eerst met vlieseline.

De rok heeft geen tailleband, maar is boven afgewerkt met een beleg dat opnieuw verstevigd is met vlieseline.

Het silhouet van de rok, de zogenoemde pencilskirt, is voor mij absoluut een favoriet. Toch heb ik ook lang gedacht dat ik van deze stof een zwierige maxi rok zou maken. In dat geval zou ik er wel een band op hebben gezet. Ik denk dat dat nodig is omdat de rok een stuk zwaarder is en een beleg onvoldoende stevigheid zou bieden. Dit heb ik in een eerder project ondervonden. Al doende!

De naden zijn afgewerkt met de lockmachine. Zo ook de naad van de overslag. Deze is verder afgewerkt door hem simpelweg ca. 1,5 cm om te slaan en te stikken. Het afwerken van de stof is niet echt nodig, het rafelt namelijk niet. Zelf houd ik wel van de mooi afgewerkte look. Mocht je ook willen kiezen voor een twist in je kledingstuk houd er dan rekening mee dat de binnenkant van de stof niet geprint is en in de twist niet zichtbaar is.

De zoom en de split van de rok is eerst gelockt en vervolgens met blinde zoom steek afgewerkt. Gewoon doorstikken met een smalle zigzag of tricotsteek had ook gekund, of met een tweelingnaald of coverlock.

     

De top

Voor de top gebruikte ik een patroon dat ik eerder zelf heb getekend. Een simpel model met driekwart mouwen, een V-hals en een overslag voor.

De hals- en overslag naad zijn verstevigd met een strookje vlieseline. Je kunt ook naadband gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de halsnaad zijn vorm behoud. De naad is verder afgewerkt met een biasband van dezelfde stof. Hiervoor knipte ik over de breedte van de stof (niet schuin van draad, de stof heeft al voldoende stretch) een strook van 3 cm breed. Stikte deze eerst met de goede kanten op elkaar om vervolgens het biasband met een inslag aan de binnenkant te bevestigen. De zoom is simpelweg na het locken omgezoomd om 2 cm van de onderkant. Simpel toppie

Ik kijk terug op een kleurrijk project met deze prachtige stof van Leuketricotstofjes en ben wat vrolijke items rijker die ik naar hartenlust kan combineren met mijn bestaande, voor het grootste gedeelte, zelf gemaakte garderobe.

Ben je nieuwsgierig naar deze garderobe? Neem dan eens een kijkje op mijn Instagram: @madebyLIESL

Liefs,

 Marlies