Specialist in tricot stoffen! | Fournituren | 100% kwaliteit | Snelle levering | Oeko - Tex| GOTS

Babybroekje "Dennis" maat 62 tot en met 92

Er zijn meerdere uitvoeringen mogelijk van dit broekje. Je hebt natuurlijk de meisjes of jongens variant.  Je kan het broekje enkelzijdig maken en dubbelzijdig. Beide werkbeschrijvingen volgen hieronder.

 

Werkbeschrijving "Dennis" dubbelzijdig

Wat heb je nodig?

Stof (tricot en katoen of tricot en sweatstof, alle combinaties zijn mogelijk):

2 x 35 cm voor 62/68, 2 x 40 cm voor 74/80, 2 x 45 voor 86/92

Boordstof:

12 cm x 45 cm breed of 25 cm x 35 cm breed

Pyama Elastiek 2,5 cm breed:

42/43 cm voor  maat 62/68

44/45 cm voor maat 74/80

46/47 cm voor maat 86/92

 

Maak je alleen gebruik van een naaimachine, gebruik dan voor de tricotstoffen en boordstoffen een strechsteek met een strechnaald.

 

​Knip de juiste maat uit het patroonpapier.

Leg de stof dubbel aan beide zijden .

Speld het papier op de stof met de draadrichting gelijk aan de pijl op het patroon.

Denk erom dat de afbeelding op de stof niet op de kop staat.

Knip de patroondelen uit de stof met een naadtoeslag van ongeveer 0,75 cm.

Gebruik je een lockmachine dan kun je een naadtoeslag van 0,50 houden.

Speld vervolgens de patroondelen ook op de stof die aan de binnenzijde van het broekje komt en knip deze op dezelfde wijze als hierboven beschreven uit.

Bepaal van te voren welke stof je wilt gebruiken voor de buitenkant en welke voor de binnenkant.

Je hebt nu vier dubbele patroondelen. 

  

Je kan bij katoenen stoffen of jeans ook gebruik maken van kniestukken. Deze moeten 4 keer uit de tegenstof geknipt worden. Knip de kniestukken twee keer uit het vlieseline. Strijk deze op de achterzijde van twee van de vier kniestukken.

 

De eventuele kniestukken met de goede kanten opelkaar stikken, 1 met vlieseline en 1 zonder op elkaar, maar laat een opening aan de lange om ze te draaien. Draai de kniestukken. Strijk de kniestukken. Stik de kniestukken een 0,75 cm langs de rand door. Stik nu de kniestukken op de juiste plaats op het voorpand een paar millimeter langs de rand van de kniestukken.

  

    

Leg van het voorpand de goede kant opelkaar en stik of lock de middennaad. Doe dit ook voor het achterpand.

  

  

Heraal dit bij de binnenzijde van het broekje. Nu heb je twee voorpanden en twee achterpanden. Een set voor de binnenzijde en een set voor de buitenzijde.

Leg de goede kant voorpand op de goede kand achterpand. Stik of lock de zijnaden. Herhaal dit voor de binnenzijde van het broekje.

 

Boordstof voor de pijpjes:

Knip 2 x uit de boordstof de pijpjes in de volgende maten, hoogte is altijd 12 cm:

62/68 15 x 12 cm, 74/80 16x12 cm, 86/92 18x12 cm

Deze kun je nu gerekt aan de pijpen van het buitenste deel van de broek spelden. Met de goede kanten opelkaar!!! Lock deze vast of met de naaimachine met een locksteek of andere rekbare steek.

    

Speld nu de andere uiteinde van de boordjes op dezelfde manier aan de goede kant van de binnenzijde van het broekje. Denk erom dat je of beide voorpanden aan dezelfde kant hebt of beide achterpanden aan dezelfde kant hebt. Lock of naai deze op dezelfde manier vast.

  

Lock of naai de cirkel van het kruis, die is ontstaan tussen de boordjes en de binnenbroek en de buitenbroek dicht. Dat wil zeggen de voor- en achterpanden en boordjes op elkaar naaien.

  

Nu kun je de buitenbroek over de binnenbroek heen trekken.

Tailleboord.

Het tailleboord is altijd 12 cm hoog en de breedte vindt je hieronder in de tabel. Hier volgt de matentabel. Deze maten gelden ook voor het elastiek.

maat 62 = 43 cm maat 98 = 49 cm maat 134 = 55 cm
maat 68 = 44 cm maat 104 = 50 cm maat 140 = 56 cm
maat 74 = 45 cm maat 110 = 51 cm maat 146 = 57 cm
maat 80 = 46 cm maat 116 = 52 cm  
maat 86 = 47 cm maat 122 = 53 cm  
maat 92 = 48 cm maat 128 = 54 cm  

Als het boord op de juiste maat is geknipt kan deze aan de korte kant aan elkaar worden genaaid. Met de goede kanten op elkaar. Er ontstaat een cirkel.

Draai de broek binnestebuiten. Dus de binnenzijde aan de buitenkant. Trek de binneste broek iets naar beneden zodat je makkelijk bij de buitenste broek kan. Leg nu de goede kant van de boordstof in de buitenste broek, dus ook op de goede kant van de buitenste broek. Met de stiknaad van het boordstof in het midden van het achterpand. Speld op deze wijze gelijk verdeeld op minimaal 4 punten het boordstof aan de buitenste broek. Lock of naai met een strechsteek het boordstof aan de buitenste broek.

   

Nu moet het boord nog aan de binneste broek worden genaaid. Keer de broek weer naar de buitenzijde.

Pak het uiteinde van het boordstof in het midden van het achterpand en breng deze naar binnen naar het midden van de binnenbroek en leg de goede kant van de boordstof op de goede kant van de binnenbroek. speld deze vast.  Je weet nu zeker dat je het boordstof aan de juiste kant vast maakt. Het komt nog wel eens voor dat het boordstof gedraaid op de binnenbroek komt. 

Trek nu voorzichtig de binnenbroek uit de buitenbroek. Zoek het midden van de voorkant op de boordstof en speld deze op het midden van het voorpand, goede kanten op elkaar. Zo verdeel de boordstof gelijkmatig over de binnenbroek op minimaal 4 punten. Lock of naai met een strechsteek het boordstof op de binnenbroek MAAR niet helemaal!!

Laat een 7 cm open om de broek te kunnen draaien. Draai de broek door het opengelaten gat. Maak er een weer een complete broek van alleen dan binnestebuiten. 

  

Reig door de opening het op maat gemaakte elastiek rondom in het boordstof.. Dit doe je het beste met een veiligheidsspeld. Zorg dat het elastiek onderweg niet stiekem draait. Naai de beide uiteinden van het elastiek opelkaar door een paar keer heen en weer te stikken.

Het gat kan nu worden dichtgestikt. Dit kan met de hand of met de naaimachine.

  

Stik aan de achterzijde het elastiek door op de naad van het boordstof. Anders gaat het elastiek schuiven en draaien bij het wassen.

De broek draaien en hij is klaar.