Specialist in tricot stoffen! | Fournituren | 100% kwaliteit | Snelle levering | Oeko - Tex| GOTS

Benodigdheden:

Lineaal,

Centimeter,

Goede maat patroon mouw,

Potlood.

Patroonpapier.

 

Meet de lengte van je arm,  vanaf je schouder (gewone mouwinzet) langs de buitenkant, over je lichtgebogen elleboog, naar het buitenste knobbeltje van je pols. Of neem de standaardmaat uit het tabel onderaan deze werkbeschrijving overeenkomend met jouw maat. De omtrek van de pols is ook nodig, meet deze over de knobbeltje van je pols. Het is handig als iemand je even helpt met meten.

Voor de 3/4 mouw doe je hetzelfde als de totale lengte van je arm, alleen meet je net 3 cm onder je elleboog. De mouw wordt uiteindelijk langer, doordat er een mancette van 5 à 6 cm wordt aangezet.

De mouw is op de afbeelding uitgeknipt met een halve centimeter (lockmachine) naadtoeslag. 

Leg de mouwen op deze wijze over elkaar heen, zodat de naadtoeslag over elkaar heen valt, en de onderkant van de mouwen één rechte lijn bevat van beide mouwen.

Teken nu de omtrek van de beide delen van de mouw. Teken een loodlijn in het midden. En een lijn in het verlengde, waar de beide rondingen bij elkaar komen, 90 graden op de korte lijn.

   

34 36 38 40 42 44 46 48
7 cm 7,5 cm 8 cm 8,5 cm 9 cm 9,5 cm 10 cm 10,5 cm

 

Het punt waar de rondingen elkaar raken is je uitgangspunt. Heb je je patroon met maat toeslag zoals ik dat heb, dan pak je het daadwerkelijke raakpunt. Voor mij ligt deze 1 cm. lager.

Meet vanaf het raakpunt het aantal centimeters vanuit het tabel hierboven. Dit is het meetpunt voor je lengtes. Vanaf dit punt meet je je volledige lengte of de 3/4 lengte af. Ik maak de maat 38 en neem de standaard mouwlengte, zie tabel, 59.5 cm. Ik doe daar nog 3  centimeter bij voor een ruime zoom.

De onderkant van de mouw meet je vanaf de loodlijn de omtrek van je pols plus 3 cm. gedeeld door twee en meet vanaf de loodlijn aan iedere kant de helft van de omtrek van je pols. Leg nu de lineaal langs de schuine kant van de mouw en trek deze door naar beneden naar het punt dat je gemeten hebt. 

Je hebt nu de lange mouw, en kan nu ook voor jezelf de 3/4 lengte aftekenen.

Meet vanaf het 3/4 punt, 6 cm. naar beneden. Teken een loodlijn.

 

Neem een stukje patroonpapier en teken dit deel over. Knip deze uit. De manchette knip je straks 2 x keer aan de stofvouw.

Op deze wijze zou je ook een band kunnen maken voor de korte mouw.

Knip de mouw in de volledige lengte uit. Om gebruik te maken van de 3/4 lengte, kun je de mouw op deze hoogte omvouwen.

Je hebt nu de mouw verlengd in je maat.

 

Onderstaande maattabel is NIET de maattabel die is gebruikt voor patroon Louise!