Specialist in tricot stoffen! | Fournituren | 100% kwaliteit | Snelle levering | Oeko - Tex| GOTS

Werkbeschrijving jurk "Vera" enkelzijdig

Wat heb je nodig?

Voor maat 68/74 stof (katoen of babyrib) 0,85 meter en een tegenstof voor de binnenzijde lijf en de banden 0,45

Voor maat 80/86 stof (katoen of babyrib) 1 meter en een tegenstof voor de binnenzijde lijf en de banden 0,60.

Voor maat 104/110 stof (katoen of babyrib) 1 meter en een tegenstof voor de binnenzijde lijf en de banden 0,60

Voor maat 128/134 stof (katoen of babyrib) 1,15 en een tegenstof voor de binnenzijde van het lijf en de banden 0,80.

Voor maat 140/146 stof (katoen of babyrib) 1,40 meter en een tegenstof voor de binnenzijde lijf en de banden 0,65

Knoopjes of Kamsnaps

Vlieseline, stukje voor langs de opening achter.

Eventueel biaisband 3,5 meter (als extra versiering, hoeft niet)

Eventueel organza lint

 

Eerst dit doorlezen!

De patronen hebben een draadrichting, zorg dat deze gelijk loopt met de draadrichting. Heb je te maken met babyrib dan heb je het over een vleug.  De vleug dient de goede richting op te lopen. Dit kun je testen door over de stof te strijken. Je hebt een stroeve kant en een gladde kant. Voor een mooie kleurweergave moet de stof stroef aanvoelen als je van boven naar beneden strijkt.

Verder zijn de patronen weergegeven zonder een naadtoeslag. Deze dient er zelf bij geknipt te worden. Maak je gebruik van een naaimachine dan is de naadtoeslag 0,75 cm voor een lockmachine is deze 0,5 cm.

Het lijfje van de jurk wordt volledig met de naaimachine gestikt, gebruik geen lockmachine! Dit om de naden open te kunnen strijken om een zo strak mogelijk resultaat te krijgen.

 

Beginnen

Knip de patroondelen uit het papier in de juiste maat. En leg deze op de juiste wijze op de stof, zie foto.

Het voorpand dient aan de stofvouw gelegd te worden. Er blijft links onder genoeg stof over om het voorpand eruit te halen.

  

  

  

Voor gebruik van de drukknopen(Kam snaps) als sluiting is het handig om de sluitingranden op de achterpandjes te verstevigen met de vlieseline.

 

Naaien

  

Naai de schoudernaden van het voor en achterpand van de stof tegen elkaar en doe hetzelfde met de tegenstof van de binnenzijde. Strijk van beide setjes de schoudernaden open.

Leg de goede kanten van beide lijfjes, binnen en buitenzijde op elkaar en speld ze. Stik de beide lijfjes vanaf middenachter via de achtersluiting via de hals door naar de andere kant middenachter.

  

 

Maak kleine knipjes in de hoekjes en knip de bij de twee andere hoekjes een stukje af.

  

Strijk de naden open aan de binnenzijde. Dit geeft een strakke afwerking aan de buitenzijde. De strijkbout niet heter dan "katoen" zetten!

  

Gebruik een stompe punt om de hoekjes goed uit te drukken. Hier kun je bijvoorbeeld een potlood voor gebruiken. Pas op dat je niet door de stof heen drukt. Strijk ook de buitenkant mooi glad.

Keer het lijf weer binneste buiten.

 

Nu wordt het armsgatgedeelte op elkaar genaaid. De zijnaden nog niet stikken! Leg de goede kanten van de buitenzijde op de goede kant van de binnenzijde en stik de ronding van het armsgat.

  

Nu wordt het lijfje gekeerd. Dit gebeurd door 1 achterpanddeel door de schouderband naar het voorpand te trekken.

Een smal tangetje kan hier soms uitkomst bieden.

  

Doe dit vervolgens ook met het andere deel. En strijk de armsgaten mooi rond.

  

 

Nu moeten de zijnaden nog aan elkaar genaaid worden. Dit gaat als volgt: Leg van het binnenlijfje de zijnaad van het voorpand op de zijnaad van het achterpand, de zijnaad van de buitenzijde gaat hier meteen mee omdat deze al met het armsgat aan elkaar verbonden zijn.

  

Stik op deze manier de zijnaad van de buitenzijde en de binnenzijdein één keer aan elkaar vast. Doe hetzelfde met de andere kant.

Als je het mooi vindt kun je de naden doorstikken met een mooie kleur draad.

Het lijfje is nu klaar voor wat betreft het naaien.

Naai of lock de zijnaden van de rokdelen aan elkaar.

  

Voordat de rok aan het lijfje wordt genaaid moet eerst de sluiting over elkaar heen worden gelegd en vastgespeld. De overlap van de sluiting is ongeveer 2,5 tot 3 cm. 

Keer de rok naar de verkeerde kant. Het lijfje blijft aan de goede kant.Speld nu het lijfje in de rok. Zorg hierbij dat middenvoor en middenachter precies in het midden van de rok komt. De zijnaden van de rok moeten op de zijnaden van het lijf. Lock of naai het lijfje rondom vast aan de rok.

  

Maak een geschulpte rand. (klik op de onderstreepte worden om naar deze naaitechniek te gaan) van 3, 4 voor maat 140/146,  van de geknipte stroken en naai deze op de rok. Stik de band door op de rok.

  

Voor modellen met een geschulpte rand én biaisband; eerst het biaisband erop zetten en dan de geschulpte rand erachter naaien. Naai over precies over de stiknaad van het biaisband. Zie derde foto. Voor de naaitechniek biaisband erop zetten klik hier.

 

In de pakketten zitten gewone knoopjes en drukknopen(Kamsnaps). Voor de Kam snaps is een speciale tang nodig of een Prym vario tang met speciale ponspatrijzen voor de Kamsnaps. Deze is op de webshop te verkrijgen. Ook is het mogelijk om de Kamsnaps te komen zetten in het atelier van Leuketricotstofjes. Je mag dan kosteloos gebruik maken van de tangen.

  

  

Beschik je niet over een tang of woon je niet in de buurt van Oenkerk dan kun je gebruik maken van de gewone knoopjes in het pakket. De Prym vario tang is ook te bestellen. klik hier.

Voor het plaatsen van de Kamsnaps verdeel je de bovenste overslag over drie gelijke delen, zet hierbij spelden op de plaats waar de knoopjes moeten komen. Zet op de plaatsen waar de spelden zitten een Kamsnap. Leg de overslag van de sluiting op de juiste wijze op de onderste overslag en druk nu de Kamsnaps flink in de stof van de onderste overslag. Je maakt zo een afdruk van de plaats waar de onderste Kamsnaps moeten komen. Zo krijg je geen verschuivingen ten opzichte van elkaar. Plaats nu in de onderste overslag op de plek van de afdrukken de andere Kamsnaps

 

Voor de gewone knoopjes maak je een verdeling op de bovenste overslag in drie gelijke delen. Gebruik spelden om deze te markeren.

Maak met de naaimachine op de plaats waar de spelden zitten een knoopsgat iets groter dan het knoopje. Leg nu de bovenste overslag over de onderste overslag op de juiste wijze. Plaats nu door het knoopsgat spelden op de onderste overslag op de plaats waar het knoopje moet komen. Naai de knoopjes op de plaats van de spelden.

    

Het lint kan los om de hoge taille geknoopt worden of met een paar kleine steekjes aan de zijnaad vast te zetten.

 

Vera tricot versie 

Wat heb je nodig?

Tricot 

Voor maat 68/74  85 centimeter voor een andere stof bovenlijf  25 centimeter. 

Voor maat 80/86 1 meter voor een andere stof bovenlijf  30 centimeter. 

Voor maat 104/110 1 meter voor een andere stof bovenlijf  30 centimeter. 

Voor maat 128/134  1,15 voor een andere stof bovenlijf  35 centimeter. 

Voor maat 140/146  1,25 voor een andere stof bovenlijf  35 centimeter. 

Gebruik je net als op de foto een borderpaneel? Hou dan rekening met de grote van de afbeelding. Het is handig om dan een 20 to 30 cm meer te nemen. Zodat je de afbeelding mooi kan positioneren.

Verder heb je nog elastisch elastiek nodig zolas picot of ander elastiek nodig en/of biasband voor de onderzijde.

Voor de afwerking van de hals en de armsgaten heb je 1,20 tot 1,50 elastisch sierelastiek nodig.

Voor de onderzijde heb je 2,50 ( maat 68/74) 2,80 ( maat 104/110)  tot 3,20 (maat 140/146) sierelastiek of biasband nodig.

 

Werkwijze

Voor de tricot uitvoering van jurk Vera is er geen achtersluiting nodig.

Daarom vouw je van het achterpand de overslag/belegje van de knoopsluiting om. En maak je daardoor een patroon van die aan de stofvouw gelegd kan worden.

  

Knip de rokdelen uit de stof. De rokdelen zijn zo groot dat je deze overdwars op de stof dient te leggen. Voor een borderpaneel is dat juist heel handig.

  

Knip je meteen de voor en achterzijde van het rokdeel, let dan op dat de achterzijde gelijk ligt aan de voorzijde!!!

Het restant van de stof leg je dubbel zodat je het bovenlijf zowel voorpand als achterpand aan de stofvouw kunt leggen. Let op dat je de afbeelding niet op de kop hebt!

Je hebt van het voorpand en achterpand maar 1 nodig.

Of maak uit een tegenstof het bovenlijf.

 

Naai of lock vervolgens de zijnaden van de rok aan elkaar.

Naai of lock de schoudernaden van het voorpand en achterpand aan elkaar.

Naai de zijnaden van het bovenlijf aan elkaar.

Draai het bovenlijf naar de goede kant en leg het met de goede kant in de rok, zodat de goede kant van de rok en de goede kant van het bovenlijf op elkaar liggen. Speld het bovenlijf vast in de rok, met de zijnaden opelkaar.

Naai of lack op deze wijze het lijf aan de rok.

Werk de halsnaad en armsgaten af met elastisch sierelastiek zoals picotelastiek.

Leg het picot op de goede kant van de stof met de sierrand naar buiten en naai, met een zigzag, of lock het sierelastiek met een ietsje rek! langs de rand.

  

De hoekjes werk je een klein beetje rond af.

vervolgens stik je de elastische band naar binnen met een strech tweelingnaald.

  

De onderzijde kun je met een elastische sier elastiek doen of een biasband.